П’ятниця, 29 Березня, 2024

Україна пишається Маріуполем: День звільнення. Привітання Президента

13 червня українці святкують День визволення Маріуполя від російських окупантів. Це пам’ятна дата для України. Президент приєднався до святкування, привітавши маріупольців з шостою річницею визволення. Детальніше про подію, слова Володимира Зеленського розповість Mariupol-yes.

День визволення

Російські загарбники, якщо поринути в історичний екскурс, готувалася давно. Нагадаємо, Російська Федерація навіть виступала гарантом територіальної цілісності, суверенітету України за Будапештським меморандумом. Можливо, це була обдумана дія задля того, щоб приспати пильність українського народу.

Після того, як українці вже не могли закривати очі на корупцію, підкупи, результати були очевидними, народ виступив з протестом. Народне Віче – Майдан став реакцією українського народу. Загроза була відчутна, тому верхівка злочинного синдикату в Кремлі запанікувала. Була відкрита окупація України. За короткий період (кінець лютого-березень 2014 року) українці спостерігали за стрімкою анексією Кримського півострова, після чого за вторгненням в східну частину України.

Маріупольська міська рада вже з середини квітня 2014 року знаходилася під контролем банд сепаратистів. Жителі боялися, жахалися їх. На звільнення міста направили 150 бійців спецбатальйону «Азов», спецназ МВС, дві роти спецбатальйону «Дніпро» та дві роти Національної гвардії України. Силам АТО протистояли 60-80 бойовиків, озброєних відповідним чином.

Активна фаза визволення міста розпочалася о 4:30 ранку. Головною метою штурмових груп «Азова» було взяття під контроль банку на вулиці Грецькій, адже саме в цьому місці розташовувалася штаб-квартира терористів.

Це була складна операція, в результаті якої декілька бойовиків було ліквідовано. За підсумками близько 20 осіб затримали. Справжнім досягненням стало те, що жоден з мирних жителів Маріуполя не постраждав. Велика кількість сепаратистів втекли з міста, просто прикинувшись мирними жителями. До можливих причин відносять недосвідченість бійців оточення міста, або ж відсутність жорсткого наказу на тимчасове затримання кожного, достеменно невідомо. Але однозначно 13 червня є особливим днем – Днем визволення Маріуполя.

Привітання Президента України

На своїй сторінці в Інстаграмі Володимир Зеленський опублікував привітання. В якості фото він обрав ілюстрацію, зроблену в минулому році. Він відмітив, що цей день – 13 червня, є ще одним доказом того, що українці незламні. Коли наш народ об’єднати, перестає існувати можливе та неможливе. Президент України доповнив допис словами: «З Днем визволення, Маріуполь! Ми всі пишаємося тобою». Варто відмітити захисників, працьовитих та мужніх маріупольців. Президент України подякував всім тим, хто в 2014 році приймав участь в звільненні міста, допоміг принести мир на нашу землю.

Також Володимир Зеленський додав, що зробить все необхідне для того, щоб в кожному українському місті, селі на Сході України, в Криму майорів синьо-жовтий прапор.

Україна пишається Маріуполем, як і всіма містянами та людьми, котрі сприяли визволенню міста. Українці є дійсно незламним, свободолюбимим народом.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

.,.,.,.