П’ятниця, 29 Березня, 2024

Водії VS пішоходи: дорожня війна в Маріуполі. Чи врятують нас нові штрафи?

В Україні час від часу підвищують штрафи за порушення Правил дорожнього руху. Але аварій на дорогах не меншає. За даними поліції, в 2019 році в Україні відбулося 160 675 дорожніх пригод, з цих – це 26052 ДТП з постраждалими. За рік під колесами автомобілів в Україні загинули 3454 людини, ще 32 736 отримали травми різного ступеня тяжкості. Статистика втрат вражає. В Європі показники аварійності істотно нижче, проте штрафи за порушення ПДР там значно вище. Далі на mariupol-yes.

Маріуполь: аварій, п’яних за кермом і травмованих в ДТП стало більше

Маріуполь в плані аварійності на дорогах також не виняток. За 2019 рік поліцейські зафіксували 1412 ДТП – це майже на третину більше, ніж у 2018 році. На маріупольських дорогах, вулицях і перехрестях під колесами автомобілів загинули 17 осіб, травми отримали 424 жителі.

Як правило, причина ДТП – це порушення правил дорожнього руху, перевищення швидкості і п’яне водіння.

Левова частка аварій відбувається через нетверезих водіїв. За минулий рік в Маріуполі поліцейськими було виписано 894 протоколу за керування транспортним засобом в стані алкогольного або наркотичного сп’яніння, в 2018 році їх було вдвічі менше – 424 протоколу.

Патрульна поліція, проаналізувавши ситуацію з аварійністю, виділила топ-найнебезпечніших перехресть і ділянок доріг в місті. Так, найбільше дорожніх пригод було зафіксовано на перехрестях вулиць Купріна і Митрополичої; перетині бульвару Шевченка і вулиці 9 Авіадивізії; в районі потрійного перехрестя вулиць Карпінського, Котляревського і Кальміуської; небезпечним також є перехрестя проспекту Миру та вулиці Зелінського; дуже непроста для дорожнього руху ділянка дороги на проспекті Нікопольському в районі Кальміуського ринку і відрізок по вулиці Азовстальській.

Щоб змусити «шумахерів» їздити акуратно, на дорогах Маріуполя встановлюють засоби примусового обмеження швидкості – так звані «лежачі поліцейські».

Протягом 2019 року комунальним підприємством «Маріупольавтодор» на проїжджій частині було змонтовано шість «лежачих поліцейських». Ще 62 обмежувачі швидкості встановили на внутрішньоквартальних дорогах. Для зручності пішоходів оновили дорожню розмітку, загальною площею 65 тисяч кв. м., на деяких ділянках доріг облаштували пластикову розмітку, загальною площею 1535 кв. м.

У місті позбавляються від старих світлофорів, встановлюють сучасні зі світлодіодними панелями, новими контролерами. Це покращує видимість сигналу світлофора в денний час доби і під час туману. Також в планах ввести автоматизовану систему управління дорожнім рухом.

Нові штрафи і кримінальна відповідальність

У 2020 році в Україні істотно збільшили розмір штрафів за порушення правил дорожнього руху, а також вводять кримінальну відповідальність за деякі види правопорушень.

Збільшуються штрафи за перевищення максимально дозволеної швидкості руху понад 50 км / год – 3 400 гривень (зараз сума штрафу становить – 510 гривень).

Якщо водій, скоїв ДТП і втік з місця події – йому загрожує штраф в розмірі – 3 400 гривень (зараз – 255 гривень). Також передбачається можливість позбавлення права керування транспортним засобом на термін 6 місяців.

За водіння без прав можуть оштрафувати на 10 200 гривень (зараз сума штрафу – 510 гривень).

До речі, на дорогах України вже в першому кварталі поточного року має запрацювати система фото- і відеофіксації. Дана міра дозволить контролювати і виявляти любителів порушувати швидкість руху.

Власникі автомобілів також можуть бути оштрафовані за недотримання правил зупинки і стоянки в місцях, передбачених для електрокарів або створення перешкод водіям таких авто. Розмір штрафу від 340 до 510 гривень.

За їзду непристебнутими або без мотошлема штраф збільшиться в 10 разів – з 51 до 510 гривень.

За перевезення дітей без автокрісел загрожує штраф 510 гривень, в разі повторного порушення – до 850 гривень.

За керування у нетверезому стані водіям загрожує штраф до 10200 гривень і позбавлення прав на 1 рік, а за повторне порушення протягом 5 років – вже 40200 гривень, і ще права відберуть на 10 років. Вже з 1 липня за п’яну їзду передбачена кримінальна відповідальність.

Передбачено штраф в розмірі від 17 до 32 тисяч гривень за відмову від проходження медичного огляду на наявність алкоголю в крові після ДТП або якщо авто був зупинений на вимогу поліцейського. Водія також можуть позбавити права керувати транспортним засобом до 3 років. За повторне аналогічне порушення передбачений штраф до 51000 гривень та позбавлення права керувати авто на термін від 2 до 3 років.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

.,.,.,.